Ana içeriğe atla

Coin İnceleme: iExec RLC

 




iExec  Blokzincir üzerinde  dağıtık  mimaride  çalışan uygulamaların servislere, verilere ve bilgi işleme gücüne ölçeklenebilir,  güvenli ve kolay erişimini  hedefler.


iExex INRIA ve CNRS enstütülerinde Desktop Grid  alanında 2000 yılından beri  geliştirilen ve 80'e yakın bilimsel makalede yayınlanmış bir dizi teknoloji araştırmayı kullanmaktadır. Desktop Grid bilgi işleme  metodu, bir organizasyonun elindeki çok sayıdaki bilgisayarları kullanarak uzun süre alacak işlemleri dağıtık şekilde yapmasını sağlayan bir  çeşit dağıtık bilgi işleme yöntemidir. iExec XtremWeb-HEP olarak nitelendirilen, artık olgunlaşmış, güvenilir, açık kaynaklı bir DesktopGrid yazılımına dayanır. Bu yazılım hata düzeltme, çoklu uygulama, çoklu kullanıcı, hibrit  genel/özel altyapı, sanal imaj kullanımı, veri yönetimi, güvenlik ve kontrol edilebilirlik gibi bir çok özellik destekler.


iExec, blokzincir dışından da konsensusa imkan veren yenibir Proof-of-Contribution (PoCo) protokolü geliştirmektedir. Bu yöntemle  sertifikalandırılmış dış kaynakların blokzincir üzerinde  kullanımına imkan vermek anlamına gelmektedir.


iExec, ölçeklenebilir, yüksek performanslı, güvenli ve yönetilebilir bir infrastructure sidechain (altyapı yan zinciri) kurmayı amaçlamaktadır. Böylelikle yeni nesil bir High Performance Computing (Yüksek Performasnlı Veri İşleme) yani büyük veri ve bulut endüstrisi oluşturarak yeni nesil  dağıtık bir  yönetişim biçimi geliştirilebilecektir. 


iExec'in kurucuları 200 binden fazla bilgisayarın kullanıldığı milyonlarca işlemin yürütüldüğü Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider) gibi projelerde kullanılan European Desktop Grid altyapısının kurulmasında yer almış bir ekip. Benzer şekilde Total, Airbus, Orange, IFP Energy gibi şirketler ile de çalışmışlar. 2016'dan sonra da bünyelerine blokzincir hacker'larını, iş geliştirme ve pazarlama uzmanlarını katarak merkezi Fransa Lyon'da bulunan, Honk Kong'da bir ofisi olan  bir  şirkete dönümüşler.


iExec Hangi Sorunu Çözmeyi Hedefliyor?


Ethereum gibi blok zincirler merkezi olmayan uygulamalar sağlarlar. Bu uygulamalar uygulamacıların akılı kontratlar (smart contrats) yazarak blok zincirlerin üzerinde çalışmasına olanak verir. Hatırlayalım, blokzincirlerin en büyük getirilerinden birisi aracıların akıllı kontratlar ile ortadan kaldırılması böylece üreticiden tüketiciye direk ulaşım imkanı vermesi idi. Bununla birlikte blokzincirin en büyük handikaplardan biri ise kısıtlı bir bilgi işleme alanı sağlamasıdır. Genellikle blokzincirler sadece bir kaç kilobaytlık depolama alanı, yetersiz sanal makina gücü ve gecikmeli işlem sağlayan bir protokoller içerir. iExec'in temel hedefi işte bu işlem gücünü dağıtık mimari ile blok zincir kullanımına açmak. 


Özetlemek gerekirse;  dağıtık uygulamaların iExec'in hedefi  kendi blok zincirini kullanarak gerektiğinde ve güvenli şekilde ayrıca mümkün olan ucuz maliyetle en uygun işlem gücünü sağlayan bilgisayarlara ulaşılan, onları kullanan ve işi bitince bu kaynakları serbest bırakan bir yapı kurmak.



iExec RLC Coin nereden alınır?


iExec RLC ağırlıklı olarak Binance Exchange üzerinde işlem görmektedir (Yaklaşık % 90).






Bu blogdaki popüler yayınlar

Coin İnceleme: Kyber Network

Kyber Network İncelemesi Kyber Network, Ethereum tabanlı bir merkezi olmayan likidite protokolüdür. Kullanıcıların, bir borsa veya aracı kurum kullanmadan, bir tıklamayla farklı ERC-20 tokenları arasında anında ve güvenli bir şekilde takas etmelerini sağlar. Kyber Network Nasıl Çalışır? Kyber Network, farklı likidite havuzları veya "rezervler" aracılığıyla çalışır. Bu rezervler, farklı tokenları farklı fiyat ve likidite seviyelerinde sunar. Kyber Network, kullanıcıların en iyi fiyatı bulmak için bu rezervleri tarar ve ardından işlemi gerçekleştirir. Kyber Network'ün Faydaları Kyber Network'ün kullanıcılara sunduğu birçok avantaj vardır. Bunlar arasında: Ademi merkeziyet: Kyber Network, merkezi bir borsa veya aracı kuruma güvenmez. Bu, kullanıcıların sahipliklerini kontrol etmelerini ve kendi işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlar. Ademi aracılık: Kyber Network, kullanıcıların bir aracı kurum olmadan doğrudan rezervlerle etkileşime girmesine olanak tanır. Bu, işlem üc

Blokzincir Konsensus Algoritmaları ve Farkları:

 Her  blokzincirin bir konsensus algoritması var. Peki  farkları ne? Blokzincirlerin en önemli yapıtaşlarından biri ve güvenilir olmalarının temel yapıtaşlarından biri “consensus algorithms” yani konsensus algoritmalarıdır.  Konsensus algoritmaları blokzinciri oluşturan  ve işler kılan  paydaşların  blokzincirin durumu diğer bir deyişle işlemlerin doğruluğu ve güvenilirliği hakkındaki fikirbirliğini ifade eden protokollerdir.  Temelde kanıtlama veya oylama başlıkları altında toplanabilseler de her bir konsensus protokolünün avantajı ve dezavantajı olduğu ve her biri farklı sorun veya sorunları daha iyi çözdüğü için çeşitlidir. Zaman ilerledikçe de gelişim göstermektedirler. Şu an itibariyle 30'un üzerinde konsensus algoritması var fakat biz şimdi bunlardan en önemlilerine  bir göz atalım: 1. Proof of Work (PoW) Satoshi Nakamoto tarafından ortaya atılan ilk konsensus algoritmasıdır ve bitconinin temelini oluşturur. Blokzincir madencileri yeni blok eklemek için kompleks ( kimseye bir

Sanal Para vs Dijital Para

 Sanal para ve Dijital paranın farkı nedir?  Sanal paralar dijital paraların altkümesidir, yani aslında her sanal para aynı zamanda dijital paradır. Fakat tersi doğru değildir. Çünkü sanal paralara karşılık gelen bir fiziksel varlık yoktur. Sanal para dışındaki dijital paralar ise mutlaka itibari kağıt paraları temsil ederler ve değerleri arz talebe göre değişmez temsil ettiği varlığın arz talebine göre değeri değişir.  Bu tanımlara göre örneğin bir Bankanın kredi kartı uygulamasının bonus'u veya bir telekom operatörü tarafından aktarımı sağlanabilen para dijital paradır. Bircoin ise bir sanal paradır (sanal paraların içinde de kripto sanal paradır) ve fiat para karşılığı arz talebe göre değişir. Amerikan Hazine Bakanlığı'nın tanımıyla sanal para; “Gerçek paranın tüm özelliklerini taşımadığı halde, bazı ortamlarda para gibi kullanılabilen değişim medyasıdır”.