Ana içeriğe atla

Yıldırım Ağı nedir ve nasıl çalışır?

 Yıldırım Ağı (Lightning Network) nedir ?


Bitcoin'in en büyük sorunlarından biri ölçeklenebilirik sorunudur.

Ölçeklenebilirliği şöyle açıklayabiliriz ;

Bitcoin sadece saniyede yaklaşık 7 işlem gerçekleştirebilir. Bu başlangıçta yeterli iken giderek kullanım artııkça yetersiz kalmaya başlamaktadır. Çünkü işlem sayısı arttıkça  işlemlerin işlenmesi uzun zaman alır ve işlem ücretleri de (madenci payları) buna paralel olarak çok yüksek seviyelere çıkar.

Bitcoin, halihazırda mevcut ödeme sistemlerine tam bir alternatif haline gelecekse, onlarla rekabet edebilmesi hızlı olmasını gerektirir. Şu an itibariyle ise buna yakın bile değil. Farkın büyüklüğünü anlamak için, Bitcoin'in saniyede yapılan 7 işlemini Visa'nın saniyede ortalama 24.000 ortalamasıyla ve saniyede yaklaşık 50.000  de çıkabileceği kapasitesiyle karşılaştırabilirsiniz.

Visa saniyede 24bin işlem

BTC saniyede 7 işlem

BCH (Bitcoin cash) saniyede 61 işlem

Bitcoin Yıldırım Ağı'nın arkasındaki fikir her işlem kaydının tutulmasına gerek olmadığı varsayımına dayanır. Bunun yerine, Yıldırım Ağı Bitcoin'in blok zincirine başka bir katman ekler ve kullanıcıların bu ekstra katmandaki herhangi iki taraf arasında ödeme kanalları oluşturmalarını sağlar. Bu kanallar gerektiği sürece var olabilir ve iki kişi arasında kuruldukları için işlemler neredeyse anında gerçekleşecek ve ücretler son derece düşük hatta var belkide 0 olacaktır.

Yıldırım Ağı nasıl çalışır?

Sürekli beraber karşılıklı ödeme işlemi yapan Ahmet ile Mehmet olsun. Bu iki kişi Bitcoin üzerinden ödeme yapmak için Yıldırım Ağı üzerinde karşılıklı bir ödeme kanalı kurarlar. İlk olarak, her ikisinin de kendi özel anahtarlarıyla erişebilecekleri bir cüzdan olan bir çoklu imzalı cüzdan yaratmaları gerekir. Daha sonra, her ikisi de belirli bir miktarda Bitcoin  bu cüzdana yatırırlar. Bu andan itibaren ikisi aralarında sınırsız işlem yapabilir. Esasen, bu işlemler paylaşılan cüzdanda depolanan paraların yeniden dağıtımlarıdır. Örneğin, Ahmet Mehmet'e 1 BTC göndermek istiyorsa, bu miktarın mülkiyet hakkını kendisine devreder. Ardından, ikisi güncellenmiş hesap defterini imzalamak için özel anahtarlarını kullanır. Buraya kadar olan geçici para dağıtımı idi. Gerçek para dağıtımı ise kanal kapatıldığında gerçekleşir. Algoritma, kimin ne alacağını belirlemek için en son imzalanan hesap defterini kullanır. Ahmet ve Mehmet bu işlemden sonra kanalı kapatmaya karar verirlerse, Ahmet örneğin tüm işlemler sonunda  1.5 BTC alacak ve Mehmet 2.5 BTC alacak olabilir. Sadece kanal kapatıldıktan sonra, ilk ve son durumuna ilişkin bilgi Bitcoin blok zincirine yayınlanır. Yani, Yıldırım Ağı'nın çalışması, kullanıcıların ana blok zincirinin dışında çok sayıda işlem yapmalarını ve en  sonunda ise bunları tek bir kayıt olarak kaydetmelerini sağlar.

Buradaki en heyecan verici şey, teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başladıktan sonra, belirli bir kişiye para göndermek için özel bir kanal kurmanız gerekmeyeceği. Bunun yerine, zaten bağlı olduğunuz kişilerle kanalları kullanan birine ödeme gönderebileceksiniz. Sistem otomatik olarak en kısa rotayı bulacak.

Tabii işin bir başka boyutu da Güvenlik. Yıldırım Ağı kavramının, sistemin blok zincirinin üstünde çalışacağı anlamına geldiğini ve aslında güvenliğinin arkasında olmadığını ifade etmemiz önemli olur. Bu nedenle, çoğunlukla küçük ve hatta nispeten mikroskobik işlemler için kullanılması muhtemel. Merkezi olmayan güvenlik gerektiren daha büyük aktarımlar büyük olasılıkla yine orijinal katman üzerinde yapılacaktır.

Son olarak, şu anda test edilen Yıldırım Ağının bir başka önemli özelliği, farklı blok zincirleri arasında jeton transferleri olan zincirler arası geçişlerdir. Basitçe söylemek gerekirse, bu herhangi bir kripto para birimini kripto para birimi borsaları kullanmadan farklı bir para birimiyle değiştirmenin yeni bir yolu olacaktır.

Kim geliştirdi?

Yıldırım Ağı ilk kez 2015 yılında Joseph Poon ve Thaddeus Dryja tarafından bir makalede açıklanmıştır . Şu anda Yıldırım Ağının geliştirilmesi ile ilgili çalışmaların çoğunu toplu olarak yapan üç ekip var: Blockstream, Lightning Labs ve ACINQ.

Yukarıda belirtilen girişimlerin her biri, farklı programlama dillerinde yazılmış Yıldırım Şebekesi Protokolü'nün kendi uygulamaları üzerinde çalışmaktadır.


Nerede, ne zaman kullanılacak?

Kripto para topluluğu, Yıldırım Ağı'nın başlatılmasını hevesle bekliyor gibi görünüyor. Başlangıçta, Bitcoin için özel olarak tasarlanmıştı, ancak teknoloji şu anda Stellar, Litecoin, Zcash, Ether ve Ripple gibi bir dizi diğer kripto para birimi için geliştirilmekte.

Gerçek Bitcoin, Blockstream, Lightning Labs ve ACINQ uygulamaları kullanılarak gönderilmiş ve uyumluluk standartları belirlenmiş durumda. Ancak, ağ henüz emekleme döneminde. Şimdilik, ağın gerçek hayattaki sıradan kullanıcılarının işlem yapabileceği bir yazılım yok. Dahası, mevcut uygulamalar hala oldukça hatalı. Yıldırım Ağı geliştiricileri ise kullanıcıları Bitcoin'in test ağını kullanarak ağ hakkında bilgi edinmeye ve gerçek para göndermemeye çağırmaya devam ediyor. Uygulama seviyesinde teknik detayları buradan da öğrenebilirsiniz.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Coin İnceleme: Kyber Network

Kyber Network İncelemesi Kyber Network, Ethereum tabanlı bir merkezi olmayan likidite protokolüdür. Kullanıcıların, bir borsa veya aracı kurum kullanmadan, bir tıklamayla farklı ERC-20 tokenları arasında anında ve güvenli bir şekilde takas etmelerini sağlar. Kyber Network Nasıl Çalışır? Kyber Network, farklı likidite havuzları veya "rezervler" aracılığıyla çalışır. Bu rezervler, farklı tokenları farklı fiyat ve likidite seviyelerinde sunar. Kyber Network, kullanıcıların en iyi fiyatı bulmak için bu rezervleri tarar ve ardından işlemi gerçekleştirir. Kyber Network'ün Faydaları Kyber Network'ün kullanıcılara sunduğu birçok avantaj vardır. Bunlar arasında: Ademi merkeziyet: Kyber Network, merkezi bir borsa veya aracı kuruma güvenmez. Bu, kullanıcıların sahipliklerini kontrol etmelerini ve kendi işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlar. Ademi aracılık: Kyber Network, kullanıcıların bir aracı kurum olmadan doğrudan rezervlerle etkileşime girmesine olanak tanır. Bu, işlem üc

Blokzincir Konsensus Algoritmaları ve Farkları:

 Her  blokzincirin bir konsensus algoritması var. Peki  farkları ne? Blokzincirlerin en önemli yapıtaşlarından biri ve güvenilir olmalarının temel yapıtaşlarından biri “consensus algorithms” yani konsensus algoritmalarıdır.  Konsensus algoritmaları blokzinciri oluşturan  ve işler kılan  paydaşların  blokzincirin durumu diğer bir deyişle işlemlerin doğruluğu ve güvenilirliği hakkındaki fikirbirliğini ifade eden protokollerdir.  Temelde kanıtlama veya oylama başlıkları altında toplanabilseler de her bir konsensus protokolünün avantajı ve dezavantajı olduğu ve her biri farklı sorun veya sorunları daha iyi çözdüğü için çeşitlidir. Zaman ilerledikçe de gelişim göstermektedirler. Şu an itibariyle 30'un üzerinde konsensus algoritması var fakat biz şimdi bunlardan en önemlilerine  bir göz atalım: 1. Proof of Work (PoW) Satoshi Nakamoto tarafından ortaya atılan ilk konsensus algoritmasıdır ve bitconinin temelini oluşturur. Blokzincir madencileri yeni blok eklemek için kompleks ( kimseye bir

Sanal Para vs Dijital Para

 Sanal para ve Dijital paranın farkı nedir?  Sanal paralar dijital paraların altkümesidir, yani aslında her sanal para aynı zamanda dijital paradır. Fakat tersi doğru değildir. Çünkü sanal paralara karşılık gelen bir fiziksel varlık yoktur. Sanal para dışındaki dijital paralar ise mutlaka itibari kağıt paraları temsil ederler ve değerleri arz talebe göre değişmez temsil ettiği varlığın arz talebine göre değeri değişir.  Bu tanımlara göre örneğin bir Bankanın kredi kartı uygulamasının bonus'u veya bir telekom operatörü tarafından aktarımı sağlanabilen para dijital paradır. Bircoin ise bir sanal paradır (sanal paraların içinde de kripto sanal paradır) ve fiat para karşılığı arz talebe göre değişir. Amerikan Hazine Bakanlığı'nın tanımıyla sanal para; “Gerçek paranın tüm özelliklerini taşımadığı halde, bazı ortamlarda para gibi kullanılabilen değişim medyasıdır”.