Ana içeriğe atla

Coin İnceleme: ERD Elrond Coin

 



Elrond (ERD Coin) : Yüksek Performans ve Düşük Maliyet

19 Haziran 2019'da bir makale ile tanıtılan ve 2020'nin ikinci yarısı dolaşıma açılan bir kripto paradır.


Elrond,  sharded state (parçalanmış durum) ve Güvenli  İş Kanıtı (proof of stake) konsensüs mekanizmasına dayanan dağıtık bir işlem hesaplama (distributed transactional computation ) protokolüdür. Diğer blokzincirlerin çoğu özel donanım ve yüksek enerji tüketimi gerektirirken, Elrond ise ortalama bir bilgisayarda çalışabilir.


Elrond'un performansının, veri  ve bu verinin işlenmesini paralelleştiren bir yöntem olan parçalama (sharding) yöntemini kullanarak ağa katılan bilgisayarların sayısı ile artması ve giderek dağıtık hale gelirken bir yandan da saniyede 100.000'den fazla işleme ulaşması öngörülmektedir.



Elrond'u farklı kılan iki temel özellikler:


Elrond ağı, parçalama, durum, ağ ve işlemlerin (state, network and transactions) üç yönünün de aynı anda uygulandığı optimum bir çözüm sunan ilk çözümdür. “Uyarlanabilir (adaptive)” bileşeniyle bu yeni mimari, dinamik ağ yapılandırmasının isteğe bağlı olarak ölçeklendirilirken, yüksek düzeyde güvenlik sağlamasına da imkan sağlıyor.


Sharding yöntemiyle ölçeklemeye ek olarak, Elrond aynı zamanda konsensüs problemine, İş Kanıtı ile karşılaştırıldığında potansiyel saldırı vektörlerini azaltan ve aynı zamanda büyük verim ve hızlı işlem sağlayan Güvenli İş Kanıtı (Secure Proof of Stake) olarak adlandırılan bir mekanizma ile yaklaşıyor.


Blokzincir alanındaki en zor fikir birliği ve sharding problemlerini çözerek, Elrond ucuz bilgisayarlardan oluşan bir ağda çok yüksek bir performans seviyesi sunabiliyor ve bu da işlem başına çok düşük maliyet oluşturuyor. Ayrıca  Elrond, geliştirici deneyiminin kalitesi ve son kullanıcı tarafında bilinirlik artışı ile de öne çıkmaya başlamış durumda.


Önemli  kilometre taşları:


Sharding State yöntemini kullanan ilk blokzincir mimarisi

Laboratuar ortamında 65.000 TPS / genel test ağında 35k TPS (saniyede işlem)

En hızlı blokzincir mimarisi

1.000 doğrulayıcı ile tamamen işlevsel durumdaki bir test ağı

Trial of Bits tarafından onay


Q2 2020:

Dolaşıma çıkış Lansmanı

ERD cüzdan  


Q3-4 2020:

Palantir - Elrond gizlilik özellikleri

Merkezi Olmayan Kimlik

Çapraz zincir birlikte çalışabilirlik


Genel Mimariye daha detaylı bakarsak;


Elrond, mevcut teknolojinin ötesinde güvenlik, verimlilik, ölçeklenebilirlik ve birlikte çalışabilirlik sağlamayı amaçlayan yüksek verimli bir kamu blokzincir sunuyor. Elrond'u diğerlerinden ayıran en önemli iki özellik Adaptif Durum Parçalama (Adaptive State Sharding) ve Güvenli Paydaş Kanıt (Secure Proof of Stake) konsensüs mekanizmaları.


Elrond, küresel ölçeklenebilirlik ve neredeyse anında işlem hızı elde etmek amacıyla blokzincir mimarisinin tamamen yeniden tasarlanması olarak  da tanımlanmaya başlandı.


Elrond'un mimarisi aşağıdaki temel yeniliklere dayanıyor:


1. Adaptive State Sharding

2. Secure Proof of Stake

3. High resiliency

4. Secure Randomness Source with BLS signing

5. Arwen WASM VM (akıllı kontratlar için)

6. Sharded State mimarisinde akıllı kontratlar

7. Hız


Sharding (Parçalama) Nedir?


Sharding ilk olarak veritabanlarında kullanılmaya başlandı ve verileri birden çok makineye dağıtmak için alternatif bir yöntem. Özünde de bu ölçekleme tekniğinin blok oluşturma, bölme  ve işlem için kullanılabileceği fikrine dayanıyor.


Tüm işlemler diğer düğümlerle paralel olarak yapılıyor. Her işlemi doğrulayan yeterli sayıda düğüm olduğu sürece, sistem yüksek güvenilirlik ve güvenlik sağlıyor.


Özetle, Sharding verim artışında itici güç oluyor. Sharding, blokzincir ağı genişledikçe, yatay olarak genişliyor.


ERD Elrond Coin nereden alınır?


ERD ağırlıklı olarak Binance Exchange üzerinde işlem görmektedir (Yaklaşık % 80).



Bu blogdaki popüler yayınlar

Coin İnceleme: Kyber Network

Kyber Network İncelemesi Kyber Network, Ethereum tabanlı bir merkezi olmayan likidite protokolüdür. Kullanıcıların, bir borsa veya aracı kurum kullanmadan, bir tıklamayla farklı ERC-20 tokenları arasında anında ve güvenli bir şekilde takas etmelerini sağlar. Kyber Network Nasıl Çalışır? Kyber Network, farklı likidite havuzları veya "rezervler" aracılığıyla çalışır. Bu rezervler, farklı tokenları farklı fiyat ve likidite seviyelerinde sunar. Kyber Network, kullanıcıların en iyi fiyatı bulmak için bu rezervleri tarar ve ardından işlemi gerçekleştirir. Kyber Network'ün Faydaları Kyber Network'ün kullanıcılara sunduğu birçok avantaj vardır. Bunlar arasında: Ademi merkeziyet: Kyber Network, merkezi bir borsa veya aracı kuruma güvenmez. Bu, kullanıcıların sahipliklerini kontrol etmelerini ve kendi işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlar. Ademi aracılık: Kyber Network, kullanıcıların bir aracı kurum olmadan doğrudan rezervlerle etkileşime girmesine olanak tanır. Bu, işlem üc

Blokzincir Konsensus Algoritmaları ve Farkları:

 Her  blokzincirin bir konsensus algoritması var. Peki  farkları ne? Blokzincirlerin en önemli yapıtaşlarından biri ve güvenilir olmalarının temel yapıtaşlarından biri “consensus algorithms” yani konsensus algoritmalarıdır.  Konsensus algoritmaları blokzinciri oluşturan  ve işler kılan  paydaşların  blokzincirin durumu diğer bir deyişle işlemlerin doğruluğu ve güvenilirliği hakkındaki fikirbirliğini ifade eden protokollerdir.  Temelde kanıtlama veya oylama başlıkları altında toplanabilseler de her bir konsensus protokolünün avantajı ve dezavantajı olduğu ve her biri farklı sorun veya sorunları daha iyi çözdüğü için çeşitlidir. Zaman ilerledikçe de gelişim göstermektedirler. Şu an itibariyle 30'un üzerinde konsensus algoritması var fakat biz şimdi bunlardan en önemlilerine  bir göz atalım: 1. Proof of Work (PoW) Satoshi Nakamoto tarafından ortaya atılan ilk konsensus algoritmasıdır ve bitconinin temelini oluşturur. Blokzincir madencileri yeni blok eklemek için kompleks ( kimseye bir

Sanal Para vs Dijital Para

 Sanal para ve Dijital paranın farkı nedir?  Sanal paralar dijital paraların altkümesidir, yani aslında her sanal para aynı zamanda dijital paradır. Fakat tersi doğru değildir. Çünkü sanal paralara karşılık gelen bir fiziksel varlık yoktur. Sanal para dışındaki dijital paralar ise mutlaka itibari kağıt paraları temsil ederler ve değerleri arz talebe göre değişmez temsil ettiği varlığın arz talebine göre değeri değişir.  Bu tanımlara göre örneğin bir Bankanın kredi kartı uygulamasının bonus'u veya bir telekom operatörü tarafından aktarımı sağlanabilen para dijital paradır. Bircoin ise bir sanal paradır (sanal paraların içinde de kripto sanal paradır) ve fiat para karşılığı arz talebe göre değişir. Amerikan Hazine Bakanlığı'nın tanımıyla sanal para; “Gerçek paranın tüm özelliklerini taşımadığı halde, bazı ortamlarda para gibi kullanılabilen değişim medyasıdır”.