Ana içeriğe atla

Sıkça Sorulan Sorular

 1. Kriptopara nedir?


Kriptopara, finansal işlemleri yürütmek için kriptografik işlevleri kullanan web tabanlı dijital varlıklardır. Dijital varlıklar genellikle değişen derecelerde şeffaflık içerir ve güvenilirlik, değiştirilmezlik için blokzincir teknolojisini kullanır. 


2. Bitcoin işlemleri izlenebilir mi? Bitcoin ne kadar gizli?


Eğer hiçbir işlem yapmadan  cüzdanınızda saklarsanız gizlidir ve kime ait olduğu bilinemez. Diğer yandan eğer bitcoin adresinizi (hesap numarasına karşılık gelen adres) bilen biri işlemleri izleyebilir ve  hatta ne kadar paranız olduğunu görebilir.


örnek: https://blockchain.info/address/16DgK2fX215SprRY4gZxS4zVgW4f8My8nK


Bu yüzden anonim kalmak için Satoshi'nin orjinal makalesinde de kullanıcılara her bir işlem için yeni bir adres kullanması tavsiye edilmiştir.


Aynı cüzdandaki adreslerden biri bile kimliğinizle ilişkilendirilirse (beyan, adresi sitede yayınlama, exchange'e kimlik gönderme vs.) diğerlerinin de size ait olduğu anlaşılır. Örneğin aşağıdaki işlemden para çekilen üç adres aynı kişinin cüzdanındaki farklı adreslerdir.


https://blockchain.info/tx/2972d75070ec1d540eee640b87c85b09d73e3119efa49a060ac63d4b6db23728


Bunun yerine anonim kalmak için farklı cüzdanlar oluşturmak tercih edilir. Paranızı geri verme garantisi olamakla birlikte karıştırıcı (mixing) servisler kullananlar da vardır. Genel olarak web tabanlı cüzdan servisleri toplam yatırılan/çekilen paranın %10unu bulmadığı sürece bu anonimiteyi  işlemi kendi içinde bitcoin değişimi yaparak sağlar.




3. Bitcoin, Ethereum ve Litecoin gibi kripto para birimleri ne anlama geliyor? 


Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para birimleri, kullanıcılar tarafından yönetilen elektronik paralardır. Örneğin USD'nin piyasaya sürülmesini, paraların taklit edilemez olmasını ve genel olarak sürüm kontrolünü Federal Reserve yani Amerikan Merkez Bankası yönetir. Dijital para birimlerinde ise merkezi bir otorite yoktur. Kripto paraların Merkez Bankası ise aslında tüm dijital para madencilerinin  kollektif çalışmasıdır.  Girişimciler ve şirketler tarafından sunulan sunucular, tüm işlemleri gerçekleştirirken, Binance ve Bitfinex gibi kripto borsalar (exchange), USD, EURO gibi para birimlerinin Bitcoin gibi kripto para birimleri ile değiştirilmesine izin verir. Bitcoin şu anda dünya çapında çok sayıda web sitesinde mal ve hizmetler için ödeme olarak kabul edilmektedir. Kripto para birimleri, kredi kartları ve banka hesapları kullanmaya kıyasla göreceli anonimlik ve kullanım kolaylığı nedeniyle maalesef karaborsa ve yasadışı işlemler için de popülerdir. Dijital para birimleri, birikimleri ülke ekonomisinden  küresel pazara taşınması zor olan Çin gibi ülkelerde de oldukça popülerdir.




4. Kripto para işlemlerinde riskler nelerdir?  


 Sanal cüzdan parolanızı kaybederseniz , gönderim işlemde bir hata yaparsanız veya parayı  yanlış adrese gönderirseniz parayı kaybedersiniz. Hatalar söz konusu olduğunda kripto para birimleri son derece risklidir, çünkü birçok cüzdan sadece bir şifre ile kilitlenir,  şifre kaybedilirse tekrar girme umudu yoktur. Cüzdanınız bilgisayarınızda kilidi açıksa veya hesabınız açıksa, bilgisayarınıza fiziksel erişimi olan ve işlemi nasıl yapacağını bilen herkes, nakitle aynı şekilde birkaç tıklamayla tüm cüzdanınızı kolayca istediği adrese gönderebilir . 



5. Altcoin  nedir?


Bitcoin en yaygın kullanılan kripto para birimidir. “Altcoinler” olarak da bilinen diğer kripto para birimleri (Bitcoin olmayan herhangi bir para birimini ifade eder) Litecoin, Stellar, Tron gibi binlerce kripto para altcoindir. Tam liste için http://coinmarketcap.com adresini ziyaret edebilirsiniz.




6. ICO nedir?


İlk para teklifi (ICO- Initial Coin Offering), halka arz edilen hisse senetlerinin halka arzına (IPO) benzer, ancak ICO'daki hisse senetleri yerine jetonlar sunulmaktadır. Kamu, alıcı ve ihraççı arasındaki sözleşmenin yerine getirildiğinin bir kabulü olan jetonlar için para alışverişi yapar. Alıcı daha sonra, genellikle kuruluşun durumuna bağlı olarak, fiyat dalgalanmalarıyla değişen derecelerde işletmeye bağlı bir değeri temsil eden madeni paralara veya jetonlara sahiptir. Çok basit bir örnek verirsek, çamaşırhane kurmak istiyorsunuz ama paranız yok,  ICO düzenliyorsunuz ve  önceden jeton satarak ve bu jetonlarla değerlenme seviyesine göre ileride defalarca ücretsiz çamaşır yıkatabilme imkanı satıyorsunuz. Sizin çamaşırhaneniz oluyor, yatırım yapanlarda bu işten değerlenen bir hizmet alarak kar ediyor, jetonu istediğinde çok daha yüksek fiyata satabilir yatırımcı.



7. Kripto para bir  menkul kıymet midir?


Bu biraz çetrefilli bir durumdur. Dijital varlıklar menkul kıymet olabilir veya olmayabilir. Menkul kıymetler, bir şirket veya hükümet tarafından sahip olunan mülkiyet hakları, borç hakları veya opsiyon satın alma, satma veya takas etme hakkı veren, pazarlık edilebilir finansal araçlardır. Örneğin, Bitcoin, merkezi bir yönetişime sahip olmadığından ve fiyat dalgalanmaları çoğunlukla bir şirketin veya merkezi bir kuruluşun başarısına bağlı olmayan, arz ve talepten kaynaklandığı için tipik olarak bir menkul kıymet olarak değerlendirilemez. Bununla birlikte, bazı dijital varlıklar çeşitli çerçeveler altında menkul kıymetler olarak görülebilir ve bu nedenle farklı ülkelerde çeşitli yasal düzenlemelere tabidir.



8. Bitcoin ve blockchain arasındaki fark nedir?


Bitcoin, merkezi olmayan bir dijital varlıktır - tartışmasız en popüler olanıdır ve genellikle belirli günlerde tüm dijital varlık ticaret hacminin yarısını alır. Bitcoin, blockchain teknolojisini kullanır. Blockchain bir kripto para birimi değildir. Kriptografi ile doğrulanan ve herkes tarafından açık, güvenli ve erişilebilir tüm kripto para birimi işlemlerini kaydeden  bir çok eş kopyası olan ve değişen büyük sanal  bir defterdir.


Herkes işlem yapabilir ve özel bir anahtarla imzalayabilir. Onaylanmamış işlemler havuzuna gönderilir ve ödül olarak ücretini olarak alacak kripto madenciler tarafından doğrulanacaktır. İşlemleri olan her yeni blok bir konsensüs mekanizması tarafından onaylanır ve belirli bir süre sonra geri alınamaz (Bitcoin için 6 blok). Temel fark, Bitcoin'in iş kanıtı (POW) konsensüsüne sahip olması ve ayrıca belirli bir işlem modeli kullanmasıdır. Blockchain teknolojisinin, uzlaşılacak fikir birliği, işlem modeli ve veriler üzerinde katı kısıtlamaları yoktur. Örneğin, kurumsal blockchain sistemleri, içinde herhangi bir finansal veri olmadan tedarik zincirini oluşturmak için kullanılır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coin İnceleme: Kyber Network

Kyber Network İncelemesi Kyber Network, Ethereum tabanlı bir merkezi olmayan likidite protokolüdür. Kullanıcıların, bir borsa veya aracı kurum kullanmadan, bir tıklamayla farklı ERC-20 tokenları arasında anında ve güvenli bir şekilde takas etmelerini sağlar. Kyber Network Nasıl Çalışır? Kyber Network, farklı likidite havuzları veya "rezervler" aracılığıyla çalışır. Bu rezervler, farklı tokenları farklı fiyat ve likidite seviyelerinde sunar. Kyber Network, kullanıcıların en iyi fiyatı bulmak için bu rezervleri tarar ve ardından işlemi gerçekleştirir. Kyber Network'ün Faydaları Kyber Network'ün kullanıcılara sunduğu birçok avantaj vardır. Bunlar arasında: Ademi merkeziyet: Kyber Network, merkezi bir borsa veya aracı kuruma güvenmez. Bu, kullanıcıların sahipliklerini kontrol etmelerini ve kendi işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlar. Ademi aracılık: Kyber Network, kullanıcıların bir aracı kurum olmadan doğrudan rezervlerle etkileşime girmesine olanak tanır. Bu, işlem üc

Blokzincir Konsensus Algoritmaları ve Farkları:

 Her  blokzincirin bir konsensus algoritması var. Peki  farkları ne? Blokzincirlerin en önemli yapıtaşlarından biri ve güvenilir olmalarının temel yapıtaşlarından biri “consensus algorithms” yani konsensus algoritmalarıdır.  Konsensus algoritmaları blokzinciri oluşturan  ve işler kılan  paydaşların  blokzincirin durumu diğer bir deyişle işlemlerin doğruluğu ve güvenilirliği hakkındaki fikirbirliğini ifade eden protokollerdir.  Temelde kanıtlama veya oylama başlıkları altında toplanabilseler de her bir konsensus protokolünün avantajı ve dezavantajı olduğu ve her biri farklı sorun veya sorunları daha iyi çözdüğü için çeşitlidir. Zaman ilerledikçe de gelişim göstermektedirler. Şu an itibariyle 30'un üzerinde konsensus algoritması var fakat biz şimdi bunlardan en önemlilerine  bir göz atalım: 1. Proof of Work (PoW) Satoshi Nakamoto tarafından ortaya atılan ilk konsensus algoritmasıdır ve bitconinin temelini oluşturur. Blokzincir madencileri yeni blok eklemek için kompleks ( kimseye bir

Sanal Para vs Dijital Para

 Sanal para ve Dijital paranın farkı nedir?  Sanal paralar dijital paraların altkümesidir, yani aslında her sanal para aynı zamanda dijital paradır. Fakat tersi doğru değildir. Çünkü sanal paralara karşılık gelen bir fiziksel varlık yoktur. Sanal para dışındaki dijital paralar ise mutlaka itibari kağıt paraları temsil ederler ve değerleri arz talebe göre değişmez temsil ettiği varlığın arz talebine göre değeri değişir.  Bu tanımlara göre örneğin bir Bankanın kredi kartı uygulamasının bonus'u veya bir telekom operatörü tarafından aktarımı sağlanabilen para dijital paradır. Bircoin ise bir sanal paradır (sanal paraların içinde de kripto sanal paradır) ve fiat para karşılığı arz talebe göre değişir. Amerikan Hazine Bakanlığı'nın tanımıyla sanal para; “Gerçek paranın tüm özelliklerini taşımadığı halde, bazı ortamlarda para gibi kullanılabilen değişim medyasıdır”.